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생물환경화학과

생물환경화학과

Department of Bio-Environmental Chemistry

 

학위과정 : 석사과정 박사과정

전 공 명 : 생물환경화학 (Bio-Environmental Chemistry)

학 위 명 : 이학석사 (Master of Science)

이학박사 (Doctor of Science)

후드색상 : 석사과정 : 황금색 (Golden Yellow)

박사과정 : 황금색 (Golden Yellow)

 

학과 교육목표

  1.  본 학과는 농산물식품 미생물 환경과학 분야에 대한 연구를 수행하면서 이론정립과 기술개발에 필요한 지식을 배우고 창의력과 논리력을 함양시킴으로써 문제해결에 유 능한 인재를 양성하고자 한다
  2. 농산물식품미생물 환경과학 지식을 접목하여 배움으로써다방면으로문제를 해결 할 수 있는 능력을 키우고 학문 및 기술의 한계를 넓힐 수 있는 잠재력을 높인다
  3. 세계적인 문제로 부각되고 있는 자원 및 식량의 안전 보장과 함께 환경 지속성의 유지 에 활동할 수 있는 전문성을 기른다

 

학과대학원 위원회

성명 직위

김정미 교 수(주임교수)

최   훈  교 수

윤석인  교 수

 

 

편성교과목

 

석사선수과목
학수번호 과목명 영문명 학점
40300103 토양학 Soil Science 3
40300104 분석화학 Analytical Chemistry 3
40300105 생화학 Biochemistry 3
40300106 기초미생물학 Basic Microbiology 3
40300101 농약화학 Pesticide Chemistry 3
40300125 기초유기화학 Introduction to Organic Chemistry 3
 

박사선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
40300308 산업미생물학특론 Advanced Industrial Microbiology 3
40300307 농약환경화학특론 Environmental Chemistry of Pesticides 3
40306009 농약잔류분석학특론 Analysis of Pesticide Residue 3
40306017 토양학특론 Advanced Soil Science 3
40307001 식물영양학특론 Advanced Plant Nutrition 3
40307014 미생물유전학 Microbial Genetics 3
 

전공과목

학수번호 과목명 영문명 학점
40300304 유기화학특론 Advanced Organic Chemistry 3
40300306 기기분석학특론 Instrumental Analysis 3
40300307 농약환경화학특론 Environmental Chemistry of Pesticides 3
40300308 산업미생물학특론 Advanced Industrial Microbiology 3
40300309 식품영양특강 Topics and Food and Nutrition 3
40300310 식품생화학 Food Biochemistry 3
40306003 농약작용기작특론 Mode of Action of Pesticides 3
40306009 농약잔류분석학특론 Analysis of Pesticide Residue 3
40306011 천연물화학특강 Topics in Natural Products Chemistry 3
40306015 실험통계분석특론 Statistics Analysis for Experiment 3
40306017 토양학특론 Advanced Soil Science 3
40306018 토양화학특론 Soil Chemistry 3
40306019 토양미생물학특론 Advanced Soil Microbiology 3
40306020 토양물리학특론 Soil Physics 3
40306025 토양형태학및분류학 Soil Morphology and Classification 3
40306026 토양학세미나 Seminar in Soil and Environmental Science 3
40306027 환경학특론 Advanced Environmentology 3
40307001 식물영양학특론 Advanced Plant Nutrition 3
40307003 분자생물학특론 Advanced Molecular Biology 3
40307004 효소학특론 Advanced Enzymology 3

40307014 미생물유전학 Microbial Genetics 3

40307016 식품위생특강 Topics in Food Hygiene 3

40307017 식품화학특수실험 Advanced Experiment in Food Chemistry 3

40307018 식품가공학특강 Topics in Food Process Engineering 3

40307020 식품공학 Food Engineering 3

40307025 식품저장특강 Topics in Food Preservation 3

40307026 식품첨가물 Food Additives 3

40307029 기능성식품화학 Functional Food Engineering 3

40307031 발효학특론 Advanced Fermentology 3

40307035 생명공학특론 Advanced Biotechnology 3

40300128 균류학 Mycology 3

40300129 식물병리학특론 Advanced Plant Pathology 3

40300130 농식품유전자분석법 Molecular Diagnostics in Agricultural products and Foods

40300131 농약독성학특론 Pesticide Toxicology 3

40300132 위해분석학특론 Risk Analysis 3

40300133 환경오염물질학특강 Topics in Environmental Pollutants 3

 

교과목 해설

유기화학특론 Advanced Organic Chemistry

농화학 연구를 수행함에 있어 농약의 계통별 구조와 특성 토양화학농업환경화학식품화학발효공학 분야의 유기화합물관련 이 해와 응용을 하는데 목적을 두고 강의한다

This course focuses on understanding the subjects related with organic complexes in the areas of the characteristics and properties of pesticides, soil chemistry, environmental chemistry, food chemistry, and fermentation technology.

 

기기분석학특론

분광광도법의 기초이론 원자분광법의 기본개념 기체 및 액체 크로마토그래피 과정의 이해 및 응용에 관한 연구

This course introduces the basic theory and application of spectroscopy, atomic spectroscopy, and gas and liquid chromatography

 

농약환경화학특론 Environmental Chemistry of Pesticides

농약사용의 안전성과 환경중 농약의 동태를 파악하여 환경중 농약으로 인한부작용을 최소화할 수 있는능력배양을 하는데 목적 을 두고 연구한다

This course focuses on improving students ability in minimizing side effects of pesticides use in the environment through under- standing the safety of pesticides use and the fate of pesticides in the environment.

 

산업미생물학특론 Advanced Industrial Microbiology

미생물의 분해대사 및 생합성에 대한 이론과 미생물의 유전학을 기반으로 하여 식품 효소 의약품 환경정화 비료 및 사료산업 등에 미생물을 산업적으로 응용하는 분야에 관련하여 연구

Based on principles of destructive metabolism, biosynthesis, microbial genetics, and biotechnology, students will study applications of microorganisms on industry for food, enzyme, medicine, bioremediation, fertilizer, and feed.

 

식품영양특강 Topics and Food and Nutrition

탄수화물 지방질 단백질 무기질 비타민 등 여러 영양소의 화학적 성질 생리적 기능 소화흡수 체내대사 필요량 등 인체영양학의 특성을 학습

In this course, students will study characterization principles of human nutrition. The topics will include chemical and physiological properties, digestion and absorption, metabolism, and the requirements of various nutrients.

 

식품생화학 Food Biochemistry

식품가공중 일어나는단백질지질탄수화물 비타민등 영양소의변화반응 기작식품에의영향 등을 학습하고기타 성분이나각 종 식품에서의 성분변화를 이해

In this course, students will study the reactions, mechanisms, and effects of changes in proteins, lipids, carbohydrates, and vitamins that occur during food processing. Changes in cereals, fruits, vegetables, dairy foods, meats, marine foods, beverages, and fermented foods during processing will be learned.

 

농약작용기작특론 Mode of Action of Pesticides

농약의 환경내 도입에서 소멸에 이르기까지전과정에서일어나는 농약에 대한 동식물체내의형태적 생리학적 및 생화학적 반응과 농약의 선택성 기구에 관한 이론습득

This courses studies on the morphological, physiological, and biochemical reactions and the selectivity of pesticides occurring dur- ing from the introduction of pesticides into the environment to the extinction.

 

농약잔류분석학특론 Analysis of Pesticide Residue

시료의 준비와 조제 시약 기구 추출 정량 확인 등 전반에 걸쳐 동식물체 토양 물 공기 등의 농약잔류분석법에 관한 이론과 실제 This course introduces the theories and applications about the methods of analyzing pesticide residues in plants, animals, soils, water, and air, which includes the preparation and pre-treatment of samples, reagents, apparatus, extraction, and quantitative and qualitative analysis.

 

천연물화학특강 opics in Natural Products Chemistry

곤충 식물 미생물 기원 물질에 관련된 학문연구

In this course, students will study on the products naturally generated by insects, plants, and microorganisms

 

실험통계분석특론 Statistics Analysis for Experiment

농약학 등 연구분야에서 실험설계 및 결과해석을 위한 통계 분석 등에 관한 이론 습득

This course introduces the statistical analysis methods for the experimental designs and result analysis.

 

토양학특론 Advanced Soil Science

토양의 물리적 화학적 생물학적 환경과 식물의 생장 및 발달 사이의 관계 물질의 순환에 관한 연구

This course studies on the physical, chemical, and biological properties of soils, their relations with growth and development of plants, and the chemical cycling in soils

 

토양화학특론

토양의 화학적 조성 및 특징 특히 토양 광물질의 흡착성 산화환원작용 등의 토양 반응에 관한 연구

This course introduces the chemical composition and properties of soils and the soil reactions including the chemical adsorption on soil surface, the acid-base reaction, and the oxidation-reduction reaction

 

토양미생물학특론 Advanced Soil Microbiology

토양미생물상 미생물 매개 반응에 대한 연구와 미생물 관련 응용 및 환경 주제에 관한 연구

This course focuses on habitat and organisms, microbial transformations, and appled and environmental topics related with soil microorganisms

 

토양물리학특론

토양의 물리적 특성과 평가의 방법들을 알고 토양을 통과하는 물 열 기체 및 화합물들의 이동성에 관한 연구

This course introduces the physical properties of soils and their evaluation methods through understanding soil colloids, origins of soil minerals, and flux of water, heat, and gas

 

토양형태학및분류학 Soil Morphology and Classification

형태학적 설명과 분류에 사용된 특성을 발생학적 형태학적으로 이해하고 토양의 종류와 분류에 사용되는 체계 방법을 배우며 이를 통해 토양행동을 예견하는 방법에 관한 연구

This course focuses on interpreting morphological methods that are used to classify soils and predicting soil properties and reactions

through soil classification

 

토양학세미나

환경학과 토양학 분야에서 선택된 주제에 관해 대학원생 초청된 학자들에 의한 세미나

In this course, each student or the invited expert will present a subject related with the environmental science and soil science

 

환경학특론Advanced Environmentology

인구역학의 기본개념과 환경에 미치는 인구증가의 영향을 연구하고 육지 물 공기오염에 대한 현재 상태를 평가하며 동물과 식물 다양성에 미치는 오염의 영향을 구명하는 연구

This course studies on the effect of population growth on the global environment, the present situation of land, water, and air pollution, and the effect of the pollution on biodiversity

 

식물영양학특론 Advanced Plant Nutrition

광합성작용 호흡작용 물 무기영양 성장 식물호르몬류를 포함한 식물생리학의 기본원리에 대한 연구

This course deals with the basic principles of plant physiology including photosynthesis, respiration, water, minerals, growth, plant hormones, and so on

 

분자생물학특론Advanced Molecular Biology

원핵생물과 진핵생물 유전자의 구조와 기능 발현 게놈 프로젝트 등에 관한 심도있는 내용들을 학습하여 생명현상을 이해하고 유전 자 변환 및 전입에 의해 개체의 특성을 변화시킬 수 있는 이론적 근거를 연구

This course will cover an in-depth study on the structure and function of the gene of prokaryotes and eukaryotes, control of gene expression, developmental biology, and the genome project to understand life phenomena at the molecular level. In addition, gene cloning and transformation processes will be learned as tools to introduce new traits into an organism.

 

효소학특론 Advanced Enzymology

효소의 기본적인 개념 효소단백질의 일반적인 특성 세포내에서의 효소 생합성 효소기질 반응 mechanism, 효소의 분리 및 정제 유전공학단백질 공학을 이용한 효소의 개선 등 효소공학에 관한 연구

In this course, students will study the concept and general nature of enzyme proteins, cellular biosynthesis for enzyme biomolecule, important parameters that affect enzyme activities, and basic knowledge of enzyme kinetics, isolation and purification techniques of enzymes, and enzyme modification by genetic engineering/protein engineering.

 

미생물유전학

미생물의 유전물질과 유전현상을 다루는 학문으로서 핵산의 복제 유전자 구조 유전자 기능 유전자 발현의 조절기작 자외선과 화 학물질에 의해손상된 핵산물질의 교정기작 등에관해학습하고 다양한 미생물들의 분자생물학적 세포생물학적 실험기법들에 대 해 연구

This course will focus on the current state of microbial genetics such as DNA replication, gene structure, gene function, regulation mechanism of gene expression, and DNA repair of genetic materials. Emphasis is placed on an experimental approach at the mo- lecular and the cellular level of diverse microorganisms.

 

식품위생특강 Topics in Food Hygiene

안전한 식품의 생산을 보장하기 위하여 생물학적인 화학적인 그리고 물리적인 위해인자 들을 진단하고 제어하는 공정에 대한 기본 지식에 관한 학습 각 국가기관의 식품위해 기준 및 식품위생 정책 최신의 식품 위해인자 진단 및 제어 기술과 원리들을 소개 이러한 기술과 원리들을 응용하여 이루어지고 있는 HACCP, GMP 등의 안전 식품생산 및 품질관리 공정에 관한 연구

This course will cover informations on procedures to control biological, chemical, and physical hazards and assure the safety of foods. Topics include discussions on the government regulation, Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) concept, Good Manufacturing Practices(GMP), prerequisite programs, and the application of current technologies in reducing the risk of food borne illnesses.

 

식품화학특수실험Advanced Experiment in Food Chemistry

식품 구성성분의 물리화학적 및 기능적 특성과 가공 저장 이용 중에 일어나는 화학적 변화에 대한 연구 및 실습

In this course, students will study and experiment the chemical properties of food composition, the physicochemical and functional properties of food constituents, and the chemistry of changes that occur during processing, storage, and utilization

 

식품가공학특강 Topics in Food Process Engineering

식품가공 원리를 기초로 식품을 생산하기 위하여 필요한 식품 원료의 미생물학적 물리화학적 및 생화학적인 특성을 알아보고 이들 원료의 가공 전처리 및 방법 여러 가공식품의 생산을 위해 필요한 성분 분리 농축 건조 냉장 냉동 통조림 발효 등의 가공 공정 이 론과 이들 공정에 의해 생산되는 제품들의 특성에 관한 학습

Based on the understanding of the principles of food processing, students will study microbiological, physicochemical, and bi- ochemical characteristics of food raw materials, pre-treatment of these raw materials, and processing principles of separation, concentration dehydration, cooling, freezing, canning, and fermentation to produce dairy.

 

식품공학 Food Engineering

식품공학의 신기술의 발전 방향 식품학의 연구 동향 등에 관한 연구 식품산업에 사용되는 각종 단위조작의 원리와 응용 등에 대해 학습

This course will cover the latest developments in food process technologies including research trends. Students will study principles and applications of various unit operations in food industry.

 

식품저장특강 Topics in Food Preservation

식품 원료 및 가공 식품의 물리적 화학적 및 생리기능적 특성에 대한 이해를 바탕으로 저장 시 일어나는 물리적 화학적 및 생물학적 변화에 관한 기초 원리를 학습하여 저장의 원리와 방법을 학습 식품 중에 함유되어 있는 물질의 특성 열처리 냉동 및 냉장 건조 및 농축 방사선 조사 및 마이크로웨이브 가열 등의 신기술에 대해 중점적으로 학습

Based on the understanding of physicochemical and functional characteristics of food materials and food products, students will study the principles and applications of food preservation by studying physical, biochemical and microbial principles and technolo- gies in food preservation. Topics include properties of materials in foods and new technologies of heat preservation and processing, cold preservation and processing, dehydration and concentration, and irradiation and microwave heating.

 

식품첨가물

식품첨가물의 유해성과 유용성 및 합리적인 첨가방법에 대한 새로운 기법에 관한 연구

In this course, students will study toxic properties, availability of food additive, and current technologies of rational addiction to food.

 

기능성식품화학 Functional Food Engineering

결핍된 영양을 보충하거나 영양의 균형을 통해 건강의 유지 향상 및 만성질환 예방 효능을 갖는 기능성 식품에 대해 학습하고 활성 산소 과산화지질 알레르기성 물질 등에 의해 유발되는 각종질환에 대한 방어기작에서의 기능성 식품의 특성을 연구한다

In this course, students will learn about characteristics of functional foods that is a healthy food claimed to have a health-promoting or disease-preventing property beyond the basic function of supplying nutrients. This course focused on the role of functional food in the defense mechanism against various human diseases by oxygen free radical, lipoperoxide, allergenic matters.

 

발효학특론Advanced Fermentology

미생물을 이용한 아미노산 단백질 vitamin, 주류 의약품 효소 발효식품 기능성식품 등의 생산에 있어서 중요한 미생물대사를 생 화학 생리학 분자적 수준에서 연구

In this course, students will study the biochemical, physiological, and molecular biological views of microbial metabolism that are important for the production of amino acids, proteins, vitamins, alcoholic beverages, enzymes, fermented foods, and functional foods.

 

생명공학특론Advanced Biotechnology

재조합유전자 제작에 관한 기본원리와 여러 가지 절차와 기술을 학습 각종 유전자의 분리와 동정 운반체 프로모터 유전자은행 각 단계에서의 유전자조작법형질전환과 선발그리고유전자조작의실제 응용 사례 등을 학습하여생물공학의 기본과정을 종합 적으로 연구

In this course, students will study the recombinant DNA technology and review its basic principles, various processes, and technolo-

gies. The purification and characterization of DNA, vectors, promoters, gene banks, gene manipulation at various levels, transforma- tion and selection, and applications of biotechnology are covered understanding of the full scope of the biotechnological processes.

 

균류학 Mycology

균류의 계통분류 동정 형태 생리 생태 유전 등에 관한 지식을 학습하고 균류의 발달 대사 및 생리 현상을 기반으로한 동식물과 균 류간의 상호작용과 응용 균류 분야를 종합적으로 연구

This course will introduce to all fungal groups with taxonomy, identification, morphology, physiology, ecology, and genetic infor- mation of representative forms and focus on the developmental and physiological aspects of plant/animal-parasite interactions, as well as applied mycology.

 

식물병리학특론 Advanced Plant Pathology

식물에 병을 일으키는 병원체 바이러스 세균 및 곰팡이들과 식물과의 관계를 학습하고 그 중 식물병원성 진균의 종류 및 생리 유전 학적 특성들을 살펴보고 주요 작물에 발생하는 곰팡이병을 중심으로 발생 원인 병리과정 진단법 방제법에 관한 기본 과정을 연구 This course will introduce the plant-parasites interaction on virus, bacteria, and fungal plant pathogens specially, taxonomy, physi- ology, and genetics of the plant fungal pathogen in the major farm products. In addition, it will focus on characterization of fungal pathogens frome diseased plant samples and approches to control fungal palnt diseases.

 

농식품유전자분석법Diagnostics in Agricultural products and Foods

종자 및 미생물 등의 유용생명자원의 유전자원 확보 및 원산지 검정기법을 비롯하여 농축산물 및 식품의 안전 및 위생과 관련된 병 원성미생물의 특성을 이해하고 이들의 진단법과 분자진단 연구에 필요한 유전자분석기법에 대한 연구

This cource will introduce the genetic analysis of Biological resources to obtain the genetic databases or investigate the provance. In addition, it will focus the characterisitics of agricultural products/food-borne pathogens related to food safety/sanitaiton using recent DNA fingerprinting techniques for molecular diagnostics

 

농약독성학특론Toxicology

농약 등 독성물질들이 인간의 건강에 대한 영향과 생태계에 미치는 영향 등에 대해 환경학적 입장에서 학습하는 과목으로 독성학에 대한 기초적인 이론을 포함하여 최근에 문제가 되고 있는 농약 등의 독성학적 특성을 분석연구

In this course, students will learn about basic theories of toxicology and the effects of toxic substances such as pesticides on people’s health and ecosystems.

 

위해분석학특론

농업환경 및 농식품 중 농약 및 유해화학물질의 안전성을 평가하기 위한 위해분석의 절차 및 분석과정에 대한 이론습득 및 실전 연구 In this course, students will learn about the basic theories and the procedures of risk analysis for evaluating the safety of pesticides and hazardous chemicals in agriculture and agricultural products.

 

환경오염물질학특강Topics in Environmental Pollutants

농업환경 및 농식품 내에 잔존함으로써 다양한 위해영향을 끼치는 환경오염물질의 발생기작 잔류특성 독성 등에 대한 연구

In this course, students will learn about mechanism of occurrence, residual characteristics and toxicity of environmental pollutants affecting various risks by remaining in agricultural environment and agricultural products.