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생물환경화학과

생물환경화학과
생물환경화학과(生物环境系)  Department of Bio-Environmental Chemistry

학위과정 : 석사과정, 박사과정
전  공  명 : 생물환경화학(Bio-Environmental Chemistry)

Ⅰ. 학과교육목표

  1. 본 학과는 농산물·식품, 미생물, 환경과학 분야에 대한 연구를 수행하면서 이론정립과 기술개발에 필요한 지식을 배우고 창의력과 논리력을 함양시킴으로써 문제해결에 유능한 인재를 양성하고자 한다.
  2. 농산물·식품, 미생물, 환경과학 지식을 접목하여 배움으로써 다방면으로 문제를 해결할 수 있는 능력을 키우고, 학문 및 기술의 한계를 넓힐 수 있는 잠재력을 높인다.
  3. 세계적인 문제로 부각되고 있는 자원 및 식량의 안전 보장과 함께 환경 지속성의 유지에 활동할 수 있는 전문성을 기른다.

Ⅱ. 학과대학원위원
한성수, 김정미, 윤석인

Ⅲ. 전임교원

직 급 성 명 학 위 명 전 공 분 야
교수 한성수 농학박사 농약학및잡초방제학
조교수 김정미 이학박사 미생물분자유전학
조교수 윤석인 농학박사 환경토양학


Ⅳ. 편성교과목
1. 선수과목

■ 석사 선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
40300103 토양학 Soil Science 3
40300104 분석화학 Analytical Chemistry 3
40300105 생화학 Biochemistry 3
40300106 응용미생물학 Applied Microbiology 3
40300101 농약학 Pesticide Science 3
40300125 유기화학개론 Introduction to Organic Chemistry 3

■ 박사 선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
40300308 응용미생물학특론1 Advanced Applied Microbiology 3
40306014 생물학적방제 Biological Control 3
40306015 실험설계및통계 Experimental Design and Statistics 3
40306017 토양학특론 Advanced Soil Science 3
40307001 식물영양학특론 Advanced Plant Nutrition 3
40307014 미생물유전학특론 Advanced Microbial Genetics 3


2. 학과 공통과목


3. 전공과목

학수번호 과목명 영문명 학점
40300304 유기화학특론 Advanced Organic Chemistry 3
40300306 기기분석학특론 Instrumental Analysis 3
40300307 농약환경화학및분석 Environmental Chemistry & Analysis of Pesticides 3
40300308 응용미생물학특론1 Advanced Applied Microbiology 3
40300309 식품영양특강 Topics and Food and Nutrition 3
40300310 식품생화학 Food Biochemistry 3
40306002 잡초방제학특론 Topics on Weed control 3
40306003 제초제작용특성론 Mode of Action of Herbicides 3
40306006 농약제제학 Pesticide Formulation 3
40306009 농약잔류분석법 Analytical Method of Pesticide Residue 3
40306011 천연물화학 Natural Products Chemistry 3
40306014 생물학적방제 Biological Control 3
40306015 실험설계및통계 Experimental Design and Statistics 3
40306017 토양학특론 Advanced Soil Science 3
40306018 토양화학특론 Soil Chemistry 3
40306019 토양미생물학특론 Advanced Soil Microbiology 3
40306020 토양물리학특론 Soil Physics 3
40306025 토양형태학및분류학 Soil Morphology and Classification 3
40306026 토양학세미나 Seminar in Soil and Environmental Science 3
40306027 환경학특론 Advanced Environmentology 3
40307001 식물영양학특론 Advanced Plant Nutrition 3
40307003 분자생물학 Molecular Biology 3
40307004 응용효소학 Applied Enzymology 3
40307005 응용미생물학연습 Practice in Applied Microbiology 3
40307012 응용생화학 Applied Biochemistry 3
40307014 미생물유전학특론 Advanced Microbial Genetics 3
40307016 식품위생특강 Topics in Food Hygiene 3
40307017 식품화학특수실험 Advanced Experiment in Food Chemistry 3
40307018 식품가공학특강 Topics in Food Process Engineering 3
40307020 식품공학 Food Engineering 3
40307025 식품저장특강 Topics in Food Preservation 3
40307026 식품첨가물 Food Additives 3
40307029 기능성식품화학 Functional Food Engineering 3
40307031 발효식품학 Food Fermentation 3
40307034 미생물학특론 Advanced Microbiology 3
40307035 생명공학특론 Advanced Biotechnology 3


4. 교과목 해설

유기화학특론 Advanced Organic Chemistry
농화학 연구를 수행함에 있어 농약의 계통별 구조와 특성, 토양화학, 농업환경화학, 식품화학, 발효공학 분야의 유기화합물 관련 이해와 응용을 하는데 목적을 두고 강의한다.
This course focuses on understanding the subjects related with organic complexes in the areas of the characteristics and properties of pesticides, soil chemistry, environmental chemistry, food chemistry, and fermentation technology.

기기분석학특론 Topics in Instrumental Analysis
분광광도법의 기초이론, 원자분광법의 기본개념, 기체 및 액체 크로마토그래피 과정의 이해 및 응용에 관한 연구
This course introduces the basic theory and application of spectroscopy, atomic spectroscopy, and gas and liquid chromatography

농약환경화학및분석 Environmental Chemistry & Analysis of Pesticides
농약사용의 안전성과 환경 중 농약의 동태를 파악하여 환경 중 농약으로 인한 부작용을 최소화할 수 있는 능력배양을 하는데 목적을 두고 연구한다.
This course focuses on improving students ability in minimizing side effects of pesticides use in the environment through understanding the safety of pesticides use and the fate of pesticides in the environment.

응용미생물학특론1 Advanced Applied Microbiology
미생물의 분해대사 및 생합성에 대한 이론과 미생물의 유전학을 기반으로 하여 식품, 효소, 의약품, 환경정화, 비료 및 사료산업 등에 미생물을 응용하는 연구
Based on principles of destructive metabolism, biosynthesis, microbial genetics, and biotechnology, students will study applications of microorganisms on industry for food, enzyme, medicine, bioremediation, fertilizer, and feed.

식품영양특강 Topics and Food and Nutrition
탄수화물, 지방질, 단백질, 무기질, 비타민 등 여러 영양소의 화학적 성질, 생리적 기능, 소화흡수, 체내대사, 필요량 등 인체영양학의 특성을 학습
In this course, students will study characterization principles of human nutrition. The topics will include chemical and physiological properties, digestion and absorption, metabolism, and the requirements of various nutrients.

식품생화학 Food Biochemistry
식품가공 중 일어나는 단백질, 지질, 탄수화물, 비타민 등 영양소의 변화반응, 기작, 식품에의 영향 등을 학습하고 기타 성분이나 각종 식품에서의 성분변화를 이해
In this course, students will study the reactions, mechanisms, and effects of changes in proteins, lipids, carbohydrates, and vitamins that occur during food processing. Changes in cereals, fruits, vegetables, dairy foods, meats, marine foods, beverages, and fermented foods during processing will be learned.

잡초방제학특론 Topics on Weed Control
잡초를 경제적으로 방제하기 위한 예방법, 생태적, 기계적, 화학적, 생물학적 잡초방제 방법에 관한 이론과 실제연구
This course introduces the theories and application of prevention methods including ecological, mechanical, chemical, biological methods in order to effectively manage weeds.

제초제작용특성론 Mode of Action of Herbicides
제초제의 환경내 도입에서 식물의 죽음에 이르기까지 전과정에서 일어나는 제초제에 대한 식물의 형태적, 생리학적 및 생화학적 반응과 제초제 선택성 기구에 관한 이론습득.
This courses studies on the morphological, physiological, and biochemical reactions and the selectivity of herbicides occurring during from the introduction of herbicides into the environment to the death of plants.

농약제제학 Pesticide Formulation
농약제제의 보조제, 분류, 물리적 성질 등과 관련하여 연구
In this course, students will study the adjurvants, classification, and physicall properties that are required for pesticide formulation.

농약잔류분석법 Analytical Method of Pesticide Residue
시료의 준비와 조제, 시약, 기구, 추출, 정량, 확인 등 전반에 걸쳐 동식물체, 토양, 물, 공기 등의 농약잔류분석법에 관한 이론과 실제
This course introduces the theories and applications about the methods of analyzing pesticide residues in plants, animals, soils, water, and air, which includes the preparation and pre-treatment of samples, reagents, apparatus, extraction, and quantitative and qualitative analysis.

천연물화학 Natural Products Chemistry
곤충, 식물, 미생물 기원 물질에 관련된 학문연구
In this course, students will study on the products naturally generated by insects, plants, and microorganisms

생물학적방제 Biological Control
생물학적 방제를 위한 병, 해충, 잡초의 생태학 기초이론, 천적을 이용한 생물학적 방제, 해충, 잡초 및 식물 병원균의 방제를 위한 미생물의 이용 등에 관한 연구
This course studies on the ecological basic theories of diseases, harmful insects, and weeds the biological control using natural enemies, and the use of microorganisms for controlling harmful insects, weeds, and plant pathogens.

실험설계및통계 Experimental Design and Statistics
농약학 및 잡초방제학 분야에 관련된 실내 및 포장 실험에 있어 실험 배치법 및 통계 분석 등에 관한 이론 습득
This course introduces the experimental designs for laboratory and field experiment and the statistical analysis methods.

토양학특론 Advanced Soil Science
토양의 물리적, 화학적, 생물학적 환경과 식물의 생장 및 발달 사이의 관계, 물질의 순환에 관한 연구
This course studies on the physical, chemical, and biological properties of soils, their relations with growth and development of plants, and the chemical cycling in soils

토양화학특론 Soil Chemistry
토양의 화학적 조성 및 특징, 특히 토양 광물질의 흡착성, 산화환원작용 등의 토양 반응에 관한 연구
This course introduces the chemical composition and properties of soils and the soil reactions including the chemical adsorption on soil surface, the acid-base reaction, and the oxidation-reduction reaction

토양미생물학특론 Advanced Soil Microbiology
토양미생물상, 미생물 매개 반응에 대한 연구와 미생물 관련 응용 및 환경 주제에 관한 연구
This course focuses on habitat and organisms, microbial transformations, and appled and environmental topics related with soil microorganisms

토양물리학특론 Soil Physics
토양의 물리적 특성과 평가의 방법들을 알고 토양을 통과하는 물, 열, 기체 및 화합물들의 이동성에 관한 연구
This course introduces the physical properties of soils and their evaluation methods through understanding soil colloids, origins of soil minerals, and flux of water, heat, and gas

토양형태학및분류학 Soil Morphology and Classification
형태학적 설명과 분류에 사용된 특성을 발생학적, 형태학적으로 이해하고, 토양의 종류와 분류에 사용되는 체계 방법을 배우며, 이를 통해 토양행동을 예견하는 방법에 관한 연구
This course focuses on interpreting morphological methods that are used to classify soils and predicting soil properties and reactions through soil classification

토양학세미나 Seminar in Soil and Environmental Science
환경학과 토양학 분야에서 선택된 주제에 관해 대학원생, 초청된 학자들에 의한 세미나
In this course, each student or the invited expert will present a subject related with the environmental science and soil science

환경학특론 Advanced Environmentology
인구역학의 기본개념과 환경에 미치는 인구증가의 영향을 연구하고 육지, 물, 공기오염에 대한 현재 상태를 평가하며, 동물과 식물 다양성에 미치는 오염의 영향을 구명하는 연구
This course studies on the effect of population growth on the global environment, the present situation of land, water, and air pollution, and the effect of the pollution on biodiversity

식물영양학특론 Advanced Plant Nutrition
광합성작용, 호흡작용, 물, 무기영양, 성장, 식물호르몬류를 포함한 식물생리학의 기본원리에 대한 연구
This course deals with the basic principles of plant physiology including photosynthesis, respiration, water, minerals, growth, plant hormones, and so on

분자생물학 Molecular Biology
원핵생물과 진핵생물 유전자의 구조와 기능, 발현, 게놈 프로젝트 등에 관한 심도있는 내용들을 학습하여 생명현상을 이해하고, 유전자 변환 및 전입에 의해 개체의 특성을 변화시킬 수 있는 이론적 근거를 습득
This course will cover an in-depth study on the structure and function of the gene of prokaryotes and eukaryotes, control of gene expression, developmental biology, and the genome project to understand life phenomena at the molecular level. In addition, gene cloning and transformation processes will be learned as tools to introduce new traits into an organism.

응용효소학 Applied Enzymology
효소의 기본적인 개념, 효소단백질의 일반적인 특성, 세포내에서의 효소 생합성, 효소-기질 반응 mechanism, 효소의 분리 및 정제, 유전공학/단백질 공학을 이용한 효소의 개선 등 효소공학에 관한 연구
In this course, students will study the concept and general nature of enzyme proteins, cellular biosynthesis for enzyme biomolecule, important parameters that affect enzyme activities, and basic knowledge of enzyme kinetics, isolation and purification techniques of enzymes, and enzyme modification by genetic engineering/protein engineering.

응용미생물학연습 Seminar in Applied Microbiology
식품, 의학, 환경, 농업 분야에서 응용미생물학의 최근 연구동향에 관한 review 및 특정연구에 관한 고찰 및 전망에 대한 발표 및 연구
A topic selected by a group of students. Individual or group study on topics of current interest in microbiology applied for food, health, environment and agriculture. Paper discussion and criticism, student presentation and reports are expected to be performed.

응용생화학 Applied Biochemistry
생화학의 중요한 과제들인 단백질화학, 탄수화물화학, 지방질화학, 효소화학, 핵산화학, 대사과정 및 생합성 등을 실제 연구와 관련하여 학습
This course will cover the major topics of biochemistry, such as proteins, carbohydrates, lipids, and nucleic acids. It investigates significant recent developments in molecular biology, cell biology, and biotechnology.

미생물유전학특론 Advanced Microbial Genetics
미생물의 유전물질과 유전현상을 다루는 학문으로서, 핵산의 복제, 유전자 구조, 유전자 기능, 유전자 발현의 조절기작, 자외선과 화학물질에 의해 손상된 핵산물질의 교정기작 등에 관해 학습하고, 다양한 미생물들의 분자생물학적, 세포생물학적 실험기법들에 대해 연구
This course will focus on the current state of microbial genetics such as DNA replication, gene structure, gene function, regulation mechanism of gene expression, and DNA repair of genetic materials. Emphasis is placed on an experimental approach at the molecular and the cellular level of diverse microorganisms.

식품위생특강 Topics in Food Hygiene
안전한 식품의 생산을 보장하기 위하여 생물학적인, 화학적인, 그리고 물리적인 위해인자 들을 진단하고 제어하는 공정에 대한 기본지식에 관한 학습. 각 국가기관의 식품위해 기준 및 식품위생 정책, 최신의 식품 위해인자 진단 및 제어 기술과 원리들을 소개. 이러한 기술과 원리들을 응용하여 이루어지고 있는 HACCP, GMP 등의 안전 식품생산 및 품질관리 공정에 관한 연구
This course will cover informations on procedures to control biological, chemical, and physical hazards and assure the safety of foods. Topics include discussions on the government regulation, Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) concept, Good Manufacturing Practices(GMP), prerequisite programs, and the application of current technologies in reducing the risk of food borne illnesses.

식품화학특수실험 Advanced Experiment in Food Chemisrtry
식품 구성성분의 물리화학적 및 기능적 특성과 가공, 저장, 이용 중에 일어나는 화학적 변화에 대한 연구 및 실습
In this course, students will study and experiment the chemical properties of food composition, the physicochemical and functional properties of food constituents, and the chemistry of changes that occur during processing, storage, and utilization.

식품가공학특강 Topics in Food Process Engineering
식품가공 원리를 기초로 식품을 생산하기 위하여 필요한 식품 원료의 미생물학적, 물리화학적 및 생화학적인 특성을 알아보고, 이들 원료의 가공 전처리 및 방법, 여러 가공식품의 생산을 위해 필요한 성분 분리, 농축, 건조, 냉장, 냉동, 통조림, 발효 등의 가공 공정 이론과 이들 공정에 의해 생산되는 제품들의 특성에 관한 학습
Based on the understanding of the principles of food processing, students will study microbiological, physicochemical, and biochemical characteristics of food raw materials, pre-treatment of these raw materials, and processing principles of separation, concentration dehydration, cooling, freezing, canning, and fermentation to produce dairy.

식품공학 Food Engineering
식품공학의 신기술의 발전 방향, 식품학의 연구 동향 등에 관한 연구. 식품산업에 사용되는 각종 단위조작의 원리와 응용 등에 대해 학습
This course will cover the latest developments in food process technologies including research trends. Students will study principles and applications of various unit operations in food industry.

식품저장특강 Topics in Food Preservation
식품 원료 및 가공 식품의 물리적, 화학적 및 생리기능적 특성에 대한 이해를 바탕으로 저장 시 일어나는 물리적, 화학적 및 생물학적 변화에 관한 기초 원리를 학습하여 저장의 원리와 방법을 학습. 식품 중에 함유되어 있는 물질의 특성, 열처리, 냉동 및 냉장, 건조 및 농축, 방사선 조사 및 마이크로웨이브 가열 등의 신기술에 대해 중점적으로 학습
Based on the understanding of physicochemical and functional characteristics of food materials and food products, students will study the principles and applications of food preservation by studying physical, biochemical and microbial principles and technologies in food preservation. Topics include properties of materials in foods and new technologies of heat preservation and processing, cold preservation and processing, dehydration and concentration, and irradiation and microwave heating.

식품첨가물 Food Additives
식품첨가물의 유해성과 유용성 및 합리적인 첨가방법에 대한 새로운 기법에 관한 연구
In this course, students will study toxic properties, availability of food additive, and current technologies of rational addiction to food.

기능성식품화학 Functional Food Engineering
결핍된 영양을 보충하거나 영양의 균형을 통해 건강의 유지, 향상 및 만성질환 예방 효능을 갖는 기능성 식품에 대해 학습하고, 활성산소, 과산화지질, 알레르기성 물질 등에 의해 유발되는 각종질환에 대한 방어기작에서의 기능성 식품의 특성을 연구한다.
In this course, students will learn about characteristics of functional foods that is a healthy food claimed to have a health-promoting or disease-preventing property beyond the basic function of supplying nutrients. This course focused on the role of functional food in the defense mechanism against various human

diseases by oxygen free radical, lipoperoxide, allergenic matters.

발효식품학 Food Fermentation
미생물을 이용한 아미노산, 단백질, vitamin, 주류, 의약품, 효소, 발효식품, 기능성식품 등의 생산에 있어서 중요한 미생물대사를 생화학, 생리학, 분자적 수준에서 학습
In this course, students will study the biochemical, physiological, and molecular biological views of microbial metabolism that are important for the production of amino acids, proteins, vitamins, alcoholic beverages, enzymes, fermented foods, and functional foods.

미생물학특론 Advanced Microbiology
원핵생물과 진핵미생물, 그리고 바이러스들을 형태 및 구조, 생리, 유전, 생태학적인 관점에서 이해하고, 그들의 다양성과 인간생활에서의 역할 및 질병과 면역 및 치료 등을 학습
The course will cover a survey of microorganisms and their activities; structure and function of microorganisms; ecology, nutrition, physiology and genetics; aspects of applied microbiology, including genetic engineering, disease, immunity, and chemotherapy.

생명공학특론 Advanced Biotechnology
재조합유전자 제작에 관한 기본원리와 여러 가지 절차와 기술을 학습. 각종 유전자의 분리와 동정, 운반체, 프로모터, 유전자은행, 각 단계에서의 유전자 조작법, 형질전환과 선발, 그리고 유전자 조작의 실제 응용 사례 등을 학습하여 생물공학의 기본과정을 종합적으로 연구
In this course, students will study the recombinant DNA technology and review its basic principles, various processes, and technologies. The purification and characterization of DNA, vectors, promoters, gene banks, gene manipulation at various levels, transformation and selection, and applications of biotechnology are covered understanding of the full scope of the biotechnological processes.