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식품생명공학과

식품생명공학과(食品生命科学系) Department of Food Science and Biotechnology

학위과정 : 석사과정
전 공 명 : 식품생명공학(Food Science and Biotechnology)

 Ⅰ. 학과교육목표
1.
식품생명공학의 기초지식과 이론을 체계적으로 습득하여 창의력과 응용력을 갖춘 식품생명공학도를 양성하고자 한다.
2. 식품생명공학의 전문지식을 바탕으로 산업현장의 제반 문제점을 이해, 분석하고 이를 해결할 수 있는 실무능력을 갖춘 인재를 배출하고자 한다.
3. 안전하면서도 부가가치를 갖춘 식품을 공급하여 국민건강과 식문화에 이바지한다는 책임의식과 윤리의식을 갖춘 인재를 양성하고자 한다.
4. 국제적인 감각을 갖춘 식품생명공학과 관련 인재를 배출하고자 한다.

Ⅱ. 학과대학원위원
최준호, 조인희, 김성연, 김옥진, 이창주

Ⅲ. 전임교원

직 급 성 명 학 위 명 전 공 분 야
부교수 최준호 이학박사 발효공학
조교수 조인희 공학박사 식품화학
부교수 김성연 약학박사 건강기능식품학
교수 김옥진 수의학박사 건강기능식품학, 생화학
조교수 이창주 이학박사 식품가공학


Ⅳ. 편성교과목
1.
선수과목
■ 석사 선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
식품학개론 Food Science 3
식품화학 Food Chemistry 3
식품미생물학 Food Microbiology 3
식품생화학 Food Biochemistry 3

 

2. 전공과목

학수번호 과목명 영문명 학점
식품화학특론 Advanced Food Chemistry 3
식품미생물학특론 Advanced Food Microbiology 3
식품가공저장학특론 Advanced Food Processing and Preservation 3
식품공학특론 Advanced Food Engineering 3
식품향미화학특론 Advanced Flavor Chemistry 3
식품유통 및 마케팅학특론 Advanced Food Marketing 3
식품기기분석학특론 Advanced Analytical Chemistry in Food 3
기능성식품학특론 Advanced Functional Food 3
발효공학특론 Advanced Fermentation Technology 3
식품안전관리학특론 Advanced Management of Food Safety 3
식품포장학특론 Advanced Food Packaging 3
식품생화학특론 Advanced Food Biochemistry 3

 

3. 교과목 해설
식품화학특론 Advanced Food Chemistry
식품화학특론은 식품을 구성하는 일반성분의 특성과 가공·저장 중에 발생하는 이들 성분의 변화 등에 대한 전반적인 지식을 체계화하고 식품성분의 변화를 최소화하거나 유용한 변화를 극대화하는 원리와 방법 등에 대하여 소개한다.
This course introduces chemical processes and interactions of all biological and non-biological components of foods during a various food processes. The basic concept encompasses how products change under certain food processing techniques and ways either to enhance or to prevent them.

식품미생물학특론 Advanced Food Microbiology
식품과 관련된 미생물을 이해하기 위하여 미생물의 종류, 생육조건, 생리 및 대사 등을 이해하고, 특정 미생물의 분리, 보존, 형태학적 관찰, 염색법, 크기 및 균수측정 등에 관한 기초를 정립한다.
This course provides a basic knowledge of the general microbiology with nomenclature and classification, physiology and metabolism with a various experimental techniques.

식품가공저장학특론 Advanced Food Processing and Preservation
식품가공저장학특론은 식품의 원료를 다양한 기술을 활용하여 섭취할 수 있는 식품으로 만드는 분야로 식품원료가 되는 식재료의 수확에서부터 저장성, 상품성 등을 갖춘 식품으로 만드는 전반적인 과정을 이해한다.
Food processing and preservation is the set of methods and techniques used to transform raw ingredients into food or to transform food into other forms for consumption by the food processing industry. This course provides the typical food processing techniques such as clean, harvested crops or butchered animal products and uses these to produce attractive, marketable and often long shelf-life food products.

식품공학특론 Advanced Food Engineering
식품공학특론은 식품의 제조·가공을 공정화하여 생산력을 향상시키기 위한 응용 과학기술을 연구하는 학문으로 식품의 제조가공 과정의 단위공정별 가공방법, 장치의 개발 및 적용원리, 적정한 공정의 선택 등에 관한 전반적인 지식을 습득한다.
This course introduces the application of food processing through an integrated sequences of unit operations such as mixing, pumping, heating, freezing, and drying.

식품향미화학특론 Advanced Flavor Chemistry
식품향미화학은 식품 중 휘발성 향미성분의 특성, 이들의 형성경로 및 분석방법을 학습한다.
This course Includes properties, formation mechanism, and analysis of flavors in food.

식품유통 및 마케팅학특론 Advanced Food Marketing
소비자 욕구를 정확하게 파악하고 이를 효과적으로 제품의 개발·판매·유통 등에 반영하는 기본적인 마케팅학을 기반으로 실제 식품산업 분야에서 소비자와 생산자의 접점에서 활용되고 있는 고객·제품 분석, 브랜드화, 주고객 선정, 소비자 조사 등의 다양한 주제들을 소개한다.
Marketing is the process to determine what products or services may be of interest to customers, and the strategy to apply in development, sales, and communications. The goal of marketing is building strong customer relationships and create value for their customers and for themselves. This course covers general marketing approaches applied in business including food industries. In food marketing, topics such as test marketing, segmentation, positioning, branding, targeting, consumer research, and market entry strategy will be introduced.

식품기기분석학특론 Advanced Analytical Chemistry in Food
식품은 다양한 성분이 유기적으로 복잡하게 결합된 혼합물이기 때문에 이들 성분을 신속·정확하게 분석하기 위하여 다양한 기기분석이 도입되고 있다. 특히 일반성분이 아닌 품질과 관계되는 맛이나 향기의 성분, 규격기준의 판단을 위한 성분, 그리고 식품 위생이나 안전성에 관계되는 성분, 식품의 생리활성 기능 등의 분석을 위한 기기분석의 원리와 관련 기술을 체계화한다.
This course provides the instrumental analytical techniques by using spectroscopy, mass spectrometry, electrochemical and thermal analyses, microscopy, and lab-on-a-chip, etc. after the separation is accomplished using chromatography or electrophoresis methods.

기능성식품학특론 Advanced Functional Food
건강기능성 식품의 정의 및 법규를 비롯한 그들이 가지는 생리 활성 효능, 효능 평가 및 생화학적 기작을 다룬다.
This course Includes the definitions and regulations of functional food, providing current scientific information supporting their biochemical and physiological efficacy.

발효공학특론 Advanced Fermentation Technology
발효공학은 미생물 및 생화학적 공정시스템에서 발생하는 생물학 및 공학적인 기본원리를 적용하는 분야로 기본적인 생물공정과 최근의 기술동향에 대하여 소개한다.
This course provides the concept of biological and engineering principles in microbial and biological/biochemical processes. The aims of the course are to review fundamentals and provide an up-to-date current knowledge in bioprocess engineering.

식품안전관리학특론 Advanced Management of Food Safety
식품안전관리를 위한 식품안전정보의 수집·분석·활용과 식품위해요소 인지에 따른 식품유통 차단 등 다양한 식품안전관리체계에 대한 소개와 분석을 통하여 국가 식품안전관리체계에 대한 개념정립과 운영체계를 이해한다.
This course introduces the national management system for food-safety including food safety-related information and recall(alert) of food. The safety issues are related to domestic and imported food and food additives.

식품포장학특론 Advanced Food Packaging
식품의 구조를 이해하고, 장기 저장 중에 발생하는 여러 가지 화학적, 생물학적 변화를 학습하며, 포장을 통하여 문제해결에 접근하는 방법을 습득. 식품의 보관수명이 포장방법 및 조건과는 어떤 상관관계가 있는지를 탐구함으로써 식품과 포장과의 관계를 이해한다. 뿐만 아니라 생물 및 식품재료의 특성 및 응용 방법에 관한 기본 지식을 소개하고 생물 및 식품재료의 가공기술에 대하여 학습한다.
This course Includes food structures and changes in chemical and biological aspects for packaged foods during long-term preservation. Also fundamental knowledges for characteristics and application methods of raw materials, and related processing technologies are included.

식품생화학특론 Advanced Food Biochemistry
생화학은 생물체의 물질조성, 생명현상에 따른 각종 대사물질의 변화, 그리고 이러한 변화에 따른 에너지 생성 등을 다양한 방법으로 연구하는 학문으로서 식품과학분야에 적용하여 영양성분의 활용성, 식품가공방법, 식품의 품질평가, 식품가공 및 성분의 새로운 기술에 미치는 영향 등 인체의 건강과 관련된 전문적인 지식을 습득하고 기본적인 개념을 정립한다.
This course provides basic background to understand a molecular logic of the living state, the structure and function of the biomacro molecules such as proteins, carbohydrates, and lipids. The metabolic pathway of their subunits such as amino acids, sugars, fatty acids, and enzymes are subjected to explain biological role in various metabolisms.