식품영양학과
Department of Food and Nutrition
학위과정 : 석사과정 박사과정
전 공 명 : 식품영양학 (Food and Nutrition) 학 위 명 : 이학석사 (Master of Science)
이학박사 (Doctor of Science) 후드색상 : 석사과정 : 황금색 (Golden Yellow)
박사과정 : 황금색 (Golden Yellow)
학과 교육목표
1. 식생활 전반에 관련된 전문지식과 기술을 교육한다
2.식품영양학 지식을 활용한 연구를 수행할 수 있는 인재를 양성한다
3. 통합능력을 배양하여 식품영양학 분야의 전문리더를 양성한다
학과대학원 위원회
성명 직위
손정민 교수 |
김회경 교수 |
최일숙 교수 |
김혜숙 교수 |
편성교과목
석사선수과목 | |||
학수번호 | 과목명 | 영문명 | 학점 |
50200103 | 영양생리학 | Nutritional Physiology | 3 |
50200121 | 영양학 | Nutrition 1 | 3 |
50200122 | 영양학 | Nutrition 2 | 3 |
50200141 | 식품미생물학 | Food Microbiology | 3 |
20500108 | 조리과학 | Cookery Science | 3 |
50200137 | 식품학 | Food Science 1 | 3 |
50200138 | 식품학 | Food Science 2 | 3 |
50200139 | 임상영양학 | Clinical Nutrition | 3 |
박사선수과목 |
|||
학수번호 | 과목명 | 영문명 | 학점 |
50203004 | 영양조사및평가법 | Nutritional Survey and Evaluation | 3 |
50203007 | 조리과학특론 | Advanced Food Science | 3 |
50203009 | 생리활성식품 | Physiological Functional Foods | 3 |
51003054 | 생물통계및실습 | Biostatistics and Practice | 3 |
51003010 | 식품미생물특론 | Advanced Food Microbiology | 3 |
51003048 | 고급영양이론 | Advanced Nutrition | 3 |
전공과목 |
|||
학수번호 | 과목명 | 영문명 | 학점 |
50200307 | 영양과노화 | Nutrition and Aging | 3 |
51003053 | 식문화특론 | Advanced Cultural Aspects of Foods | 3 |
50203001 | 단백질대사 | Protein Metabolism | 3 |
50203018 | 탄수화물및지질대사 | Carbohydrate and Lipid Metabolism | 3 |
50203003 | 무기질및비타민대사 | Mineral Nutrition and Vitaminology | 3 |
50203004 | 영양조사및평가법 | Nutritional Survey and Evaluation | 3 |
50203007 | 조리과학특론 | Advanced Food Science | 3 |
50203008 | 식품안전성 | Food Safety | 3 |
50203009 | 생리활성식품 | Physiological Function Food | 3 |
50203010 | 식품탄수화물및지질 | Food Carbohydrates and Lipids | 3 |
50203011 | 식품단백질 | Food Proteins | 3 |
50203012 | 식품물성론 | Food Rheology | 3 |
51003055 | 식품관능평가법 | Sensory Evaluation of Food | 3 |
50203013 | 식품영양기기분석및실험 |
Instrumental Analysis and Lab in Food and Nu- trition |
3 |
50203014 | 급식산업관리특론 | Food Service Management and Industry | 3 |
50203015 | 식품가공학특론 | Advanced Food Processing | 3 |
50203016 | 분자생물학 | Molecular Biology | 3 |
학수번호 | 과목명 | 영문명 | 학점 |
51003054 | 생물통계및실습 | Biostatistics and Practice | 3 |
51003001 | 호르몬과영양 | Hormone Nutrition | 3 |
51003002 | 면역과영양 | Nutrition and Immunity | 3 |
51003003 | 고급생리학 | Advanced Physiology | 3 |
51003052 | 식품발효학 | Food Fermentation | 3 |
51003010 | 식품미생물특론 | Advanced Food Microbiology | 3 |
51003014 | 최신식품문제연구 | Current Topics in Food Research | 3 |
51003027 | 식품영양학세미나 | Seminar in Foods and Nutrition | 3 |
51003035 | 운동과영양 | Sports Nutrition | 3 |
51003036 | 영양역학 | Nutritional Epidemiology | 3 |
51003038 | 영양과유전 | Nutrigenomics | 3 |
51003048 | 고급영양이론 | Advanced Nutrition | 3 |
51003044 | 임상영양치료Ⅰ | Medical Nutrition TherapyⅠ | 3 |
51003045 | 임상영양치료Ⅱ | Medical Nutrition TherapyⅡ | 3 |
51003051 | 고급영양상담및교육 | Advanced Nutrition Education and Counselling | 3 |
51003049 | 병태생리학 | Pathophysiology | 3 |
51003047 | 임상영양연구 | Clinical Nutrition Research | 3 |
51003042 | 임상영양실습Ⅰ | Practice of Clinical NutritionⅠ | 4 |
51003043 | 임상영양실습Ⅱ | Practice of Clincal NutritionⅡ | 4 |
교과목 해설
영양과노화
분자수준 세포수준에서 생리적 심리적 복합현상으로 나타나는 노화에 대하여 학문적 접근을 통하여 성공적인 노화로 이끄는 것들 이 무엇인지 이론과 실례를 연구 분석하며 영양과의 관계를 규명한다Understanding of the aging mechanism, the influence of nutrition on aging and the relationship between nutrition and diseases of the elderly.
식문화특론 Advanced Cultural Aspects of Foods
식생활에관계하는생태문화역사식습관식품의생산과소비 등 여러 가지 시점에서접근하여특성을살펴보고정체성과순리성 을 인식시키며 세계 각 지역별 나라별 식생활 문화의 속성을 추구한다
Regional, ethical and religious influences on food consumption patterns. Laboratory experience with food samples from several cultures.
단백질대사 Protein Metabolism
아미노산 및 단백질의 대사 탄수화물 및 지방대사와의 상호관계 단백질의 평가 필요량 인체성장에 대한 영향을 강의한다 Methodologies and principles of evaluating protein quality and amino acid requirements. Discussions on the nature of amino acid essentiality, protein energy malmutrition, urea cycle regulation and metabolic pathways.
탄수화물및지질대사 Carbohydrate and Lipid Metabolism
탄수화물과 지질의 생합성 분해 대사이상 다른 영양소와의 상호 작용 등을 익힘으로서 신체의 발달과 건강유지에 이 두 영양소가 갖는 기능을 확고히 정립한다
Recent developments and research in carbohydrate and lipid metabolism.
무기질및비타민대사 Mineral Nutrition and Vitaminology
각 무기질과 비타민의 구조 성질 작용 흡수 대사 및 필요량과 인체에 관련된 문제를 다루어 무기질과 비타민 영양의 중요성과 구체적 작용 기전을 익힌다
Recent developments in metabolism, physiological roles, deficiencies, and toxicities of vitamins, major and trace elements.
영양조사및평가법Evaluation
영양상태 판정법을 이론과 실습을 통하여 학습한다
Lecture focuses on theory and application of experimental tools for conducting research in food science area.
조리과학특론 Advanced Food Science
각종 식품의 성분 물리화학적인 성질 화학반응 등의 조리가공에 의한 제반 현상을 과학적인 측면에서 검토하여 조리의 합리성을 학습한다
Lecture focuses on theory and application of experimental tools for conducting research in food science area.
식품안전성
환경오염에 의한식품의 화학적 오염 식품의 조리가공 저장을 위한인위적 첨가물 미생물독소 등 여러가지오염물질에 의한식 품에 대한 안정성에 대해 학습한다
Control methods and regulations for maintaining sanitation and quality of foods. Recent developments on the application of newly developed food additives.
생리활성식품 Physiological Function Food
생체내에서 나타내는 신경계 순환계 호르몬계 소화계 등의 생리활성 기능을 조절할 수 있는 식품의 화학 성분과 영양소에 대하여 학습한다
Recent studies on functional and physiological properties of food components. Principles of functional food concepts, health claims, regulations, consumer trends and functional properties of food for preventing chronic diseases.
식품탄수화물및지질 Food Carbohydrates and Lipids
탄수화물과 지질의 구조 물리 화학적 성질 화학반응 연구방법 및 식품에서 이들의 기능과 변화를 체계적으로 심도 있게 다룬다 Study of structure, occurrence, properties, function of carbohydrates in nature, and chemical and enzymatic changes, application, and production of carbohydrates and lipid in food.
식품단백질
곡류 두류단백질 우유 달걀단백질 어․육류단백질 식품들의 아미노산 펩티드 단백질의 구조 물리․화학적 성질 생물학적 기능 및 이들의 상호관계 및 단백질 연구방법 등에 대해 다룬다
The physical, chemical, and functional properties of food proteins and their application in the food system.
식품물성론 Food Rheology
다당류 단백질 등의 식품 고분자 화합물들의 리올로지 및 텍스처 등에 관한 이론과 천연 및 가공식품에서 이들의 성질과 적용 방법 에 대해 다룬다
Study of the rheological properties of food, consistency and flow of food under tightly specified conditions. Study of major factors in food properties and measurement of properties.
식품관능평가법 Sensory Evaluation of Food
식품품질을 평가하는 기계적 화학적 관능평가의 원리를 익히고 실제 관능평가 실험을 통해 검사물준비 관능검사원의 훈련기술 등 을 습득하고 SPSS WIN 을 이용하여 실험데이타의 통계처리와 결과해석을 공부한다
Discuss various sensory methodologies used in sensory studies and apply appropriate sensory methodologies to specific problems in food and other consumer products.
식품영양기기분석및실험 Instrumental Analysis and Lab in Food and Nutrition
식품영양학 분야에서 연구를 수행하는데 필요한 실험방법을 습득하고 각종 실험기기의 원리 및 응용에 관한 내용을 연구한다 식품 성분들에 대한 정량 및 정성 실험을 행하여 실험방법을 습득하게 한다
Learn about necessary theories and techniques for analyzing the food ingredients through lectures and practical experiments. Mod- ern separation and instrumental analysis techniques are involved.
급식산업관리특론Management and Industry
대량급식의 필요성과 발달경위를 설명하고 급식 시스템에서 요구하는 식품의 조달 저장 조리 및 배식과 이를 수행하기 위한 시설 인력 경비 등의 관리문제를 공부하여 최소의 작업 최대만족 최적품질을 목적으로 효율적인 대량급식을 운영할 수 있는 자질을 키 우도록 한다
Application of systems management to quantity food production through the integration of appropriate production, service meth- ods, and resources.
식품가공학특론Advanced Food Processing
식품의 품질을 유지시키거나 품질을 향상시키는 식품가공저장의 원리와 방법을 익힘으로써 식품 자원의 유용한 활용과 개발에 대 한 자질을 습득하게 한다
Principles of various food preservation methods, physiochemical and nutritional changes related to preservation methods. Recent developments in food processing and special processing methods for food resources.
분자생물학
DNA, RNA, 단백질 등의 구조 기능 및 합성을 강의한다 원핵생물과 진행생물의 전사조절을 이해하고 다양한 생물체내에서의 생 물정보의 흐름과 분자유전 분화와 같은 생명의 기작을 분자수준에서 설명한다
Understanding roles of nutrients in the regulation of gene expression and signal transduction pathways. Discussions on broad as- pects of nutrient functions in cell biology, and the application of new molecular technology into nutrition research.
생물통계및실습 Biostatistics and Practice
식품영양관련 연구분야에서 실질적으로 사용되는 연구방법론에 대해 공부하고 통계학의 개념 및 의학 연구와 관련된 자료분석에 널리 사용되는 통계분석법들을 학습한다 통계 프로그램을 이용하여 실제자료 분석을 실시한다
Basic concepts and application of statistical methods. Emphasis on design and analysis of biological, medical, and related experi- mentation. Application and evaluation of analytical methods for foods and nutrition research.
호르몬과영양
각 호르몬 생성 구조 분비조절 및 생리 생화학적 기능과 호르몬 이상에 의한 병적 상태에 대하여 공부한다
Basic concepts of hormones and their effects on the metabolic processes and homeostasis.
면역과영양 Nutrition and Immunity
면역학의최신지견들이 면역적기전이작용하는영양관련질환들에어떻게적용되고어떤 방식으로응용될수있는지탐구한다 영 양불량과 면역시스템과의 상관관계를 밝히고자 한다
Discussions on the effect of nutrition on the immune system.
고급생리학 Advanced Physiology
생명현상의기초를 다지기 위한 원리로서 신경 근육 호흡 혈액 소화 순환계 신장 내분비계생식생리를영양영양소이용의 관점 에서 공부한다
Discussion on the specific topics in human physiology necessary for the principles and procedures of nutritional care.
식품발효학 Food Fermentation
각종 미생물을 이용한 발효 등의 제조원리 제조방법에 관한 실험 조작 등을 습득시키고 연구 계획 진행방법 등을 연습한다 Principles and methods of production using microbial fermentation. Practice of planning and developing research. Lecture on the chemical process of fermentation and general topics in fermented foods.
식품미생물특론 Advanced Food Microbiology
식품의 저장 발효 및 식중독에 관계하는 미생물들의 생태 생리 및 생화학 등에 대하여 다룬다 또한 이들을 이용한 발효 식품의 제 조원리 저장성 및 소비 현황에 대하여서도 토론한다
Studies of major groups of microorganisms important to the food industry with emphasis on ecological, physiological, and public health aspects.
최신식품문제연구 Current Topics in Food Research
식품과학 분야에서 최근에 학술지 및 문헌에 발표된 중요한 논제들을 소개하고 연구 동향 및 그의 제반문제들을 연구한다
Discuss recent research in food and nutrition of pinciples and techniques.
식품영양학세미나 Seminar in Foods and Nutrition
최근에간행되는학술지전문서적및 기타 문헌에발표되는새로운식품영양정보를 주제별로선정하여토의 및 연구한다 특정 논 제나 최신의 연구논문 등에 대하여 주제 연구방법 연구결과의 분석 및 자료수집 등에 대해 정리 발표 토론하는 세미나를 통하여 학습한다
Seminars concerning current research issues on foods and nutrition. Special studies on research proposal preparation.
운동과영양
운동생리의 특수성과 운동과 영양소대사에 관한 영양 생리에 대하여 학습한다 다양한 운동 종목에 따른 선수의 영양관리 방법에 대 해 국내․외 연구논문 및 학술지 등을 통하여 심도 있게 연구한다
Study and practice of nutrition and diet as it relates to athletic performance. It is concerned with the type and quantity of fluid and food taken by an athlete.
영양역학
영양상태와 건강 및 질병 발생과의 관계를 역학적 측면에서 학습하며 연구사례를 분석 조사함으로써 이론적 배경이 실제상황에 어 떻게 작용하는지 연구한다
Covers principles of nutritional epidemiology, impact assessment of nutrition intervention programs, and nutritional surveillance.
영양과유전
영양소에 의한 대사 관련 유전자들의 발현 조절 기작을 살펴봄으로써 영양과 유전자간의 상호작용을 이해한다 질병 예방 및 치료를 위해 사용되는 다양한 영양소와 유전자와의 상관성에 관한 최신 연구 논문을 학습한다
Learning the current topics of clinical nutrigenetics/nutrigenomics which is the study of molecular and clinical relationships be- tween nutrition and the response of genes.
고급영양이론Advanced Nutrition
임상영양에 적용되는 영양소의 소화 흡수 체내 기능 대사과정을 이해하고 영양소 대사 이상과 질환의 연관성을 파악하여 영양관 리에 적용하는 능력을 기른다
Recent research advances and issues in nutrients. Emphasis on ability to applying nutritional management by understanding the relation with metabolism of nutrients and diseases.
임상영양치료Ⅰ Medical Nutrition TherapyⅠ
임상영양사의 업무수행에 필요한 전문 소양을 알고 임상영양치료 각 분야에 적용되는 영양관리과정Nutrition Care Process, NCP) 을 이해하여 실무에 적용할 수 있는 능력을 갖게 한다 또한 영양불량 비만 당뇨병 심혈관계 질환 간질환 및 연하장애의 임상영양 치료와 관련된 전반적인 내용을 이해함으로써 대상자에 따라 적절한 임상영양치료를 수행할 수 있는 능력을 기른다
Application of professional skills of nutritional care in various physiological and pathological states. Emphasis on principles of nutrition care for patients in obesity, DM, cardiovascular disease, liver disease and dysphasia state.
임상영양치료Ⅱ Medical Nutrition TherapyⅡ
신장질환 암 중환자 임신부 소아 노인의 임상영양치료와 관련된 전반적인 내용을 이해하고 경장영양 및 정맥영양에 대한 전반적 인 내용을 파악함으로써 대상자에 따라 적절한 임상영양치료를 수행할 수 있는 능력을 기른다
Application of professional skills of nutritional care for patients in renal disease and cancer. Acquisition of skills of nutritional support practice.
고급영양상담및교육Advanced Nutrition Education and Counselling
식품영양전문가로서 효과적이고 성공적인 교육 및 상담을 위한 이론과 전략에 대해 학습한다 현장에서 수행되는 영양교육과 상담의 실제를 살펴보아 영양상담과 교육 프로그램 계획 효과적인 교육과 상담을 수행할 수 있는 능력을 배양하고자 한다
Understanding in theory of nutrition education and communication skills and developing the counseling techniques, behavior modification methods, and utilization of nutritional education tools.
병태생리학Pathophysiology
질환의 발생원인과기전 관련 증상 및 진단검사 등에 대한 개념을 이해함으로써영양치료 대상자를 평가하고 중재할 수 있는 능력 을 기른다
Developing the ability to medical nutrition therapy by understanding the physiology of disease, related symptoms and diagnostic tests.
임상영양연구
영양과 관련하여 임상영양연구를 구상하고 실현할 수 있도록 여러 연구방법론에 대하여 학습하며 연구결과물에 대한 자료를 분석하 고 이해하는 능력을 배양하고 궁극적으로는 연구수행능력을 고양하도록 한다
Concepts and application of statistical methods for conducting research in clinical nutrition area. Emphasis on development of ability to design a study protocol and to criticize the related studies.
임상영양실습Ⅰ Practice of Clinical NutritionⅠ
현장실습을통해서 기본적인 임상영양업무의내용을 습득하고 환자의 신체계측을측정하고 평가하며여러 식습관 조사 방법을 활 용하여 환자의 식습관을 분석하고 평가할 수 있는 실무 적용 능력을 기른다
Field experience of medical nutrition therapy in hospitals, public health service and clinic.
임상영양실습Ⅱ Practice of Clincal NutritionⅡ
환자에 대한 이해와 환자 중심의 임상영양치료에 대한 전반적인 내용을 이해하고 수행할 수 있는 실무 적용 능력을 기른다
Field experience of medical nutrition therapy in hospitals, public health service and clinic.