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식품생명공학과

식품생명공학과

Department of Food Science and Biotechnology

 

학위과정 : 석사과정 박사과정 석박사통합과정

전 공 명 : 식품생명공학 (Food Science and Biotechnology) 학 위 명 : 이학석사 (Master of Science)

이학박사 (Doctor of Science) 후드색상 : 석사과정 : 황금색 (Golden Yellow)

박사과정 : 황금색 (Golden Yellow)

 

학과 교육목표

  1.  식품생명공학과의 기초지식과 이론을 체계적으로 습득하여 창의력과 응용력을 갖춘 식품생명공학도를 양성하고자 한다
  2. 식품생명공학과의 전문지식을 바탕으로 산업현장의 제반 문제점을 이해 분석하고 이 를 해결할 수 있는 실무능력을 갖춘 인재를 배출하고자 한다
  3. 안전하면서도 부가가치를 갖춘 식품을공급하여국민건강과 식문화에이바지한다는 책임의식과 윤리의식을 갖춘 인재을 양성하고자 한다

 

학과대학원 위원회

성명 직위

조인희 교수
최준호 교수
이창주 교수
박경민 교수
김옥진 교수
김성연 교수
김회경 교수
김정미 교수

편성교과목

 

석사선수과목
학수번호 과목명 영문명 학점
19001005 식품화학 Food Chemistry 1 3
19001006 식품화학 Food Chemistry 2 3
19001007 생화학 Biochemistry 1 3
19001003 식품미생물학 Food Microbiology 3

 

박사선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
19003001 식품화학특론 Advanced Food Chemistry 3
19003002 식품미생물특론 Advanced Food Microbiology 3
19003012 식품생화학특론 Advanced Food Biochemistry 3

 

전공과목

학수번호 과목명 영문명 학점
19003001 식품화학특론 Advanced Food Chemistry 3
19003002 식품미생물특론 Advanced Food Microbiology 3
19003005 식품향미화학특론 Advanced Flavor Chemistry 3
19003006 식품유통및마케팅학 Advanced Food Marketing 3
19003007 식품기기분석학특론 Advanced Analytical Chemistry in Food 3
19003008 기능성식품학특론 Advanced Functional Food 3
19003010 식품안전관리학특론 Advanced Management of Food Safety 3
19003011 식품포장학특론 Advanced Food Packaging 3
19003012 식품생화학특론 Advanced Food Biochemistry 3
19003013 식품대사체및유전체학 Advanced Food Metabolomics and Genomics 3
19003014 식품가공학특론 Advanced Food Processing 3
19003015 식품저장학특론 Advanced Food Presercation 3
19003016 식품공학특론Ⅰ Advanced Food EngineeringⅠ 3
19003017 식품공학특론Ⅱ Advanced Food EngineeringⅡ 3
19003018 발효공학특론Ⅰ Advanced fermentation TechnologyⅠ 3
19003019 발효공학특론Ⅱ Advanced fermentation TechnologyⅡ 3
19003021 실험설계및통계학특론 Advanced Experimental Design and Statistics 3
19003022 식품안전사례연구특론 Advanced Case Study on Food Safety 3
19003023 감각과학및감성공학특론 Advanced Sensory Science and Perception 3
19003003 식품미생물학 Food Microbiology 3
19003024 식품탄수화물특론 Advanced Food Carbohydrates 3
19003025 식품효소학특론 Advanced Food Enzymology 3
19003026 논문세미나 Research Seminar 1 3
19003027 논문세미나 Research Seminar 2 3

 

교과목 해설

식품화학특론 Advanced Food Chemistry

식품화학특론은 식품을 구성하는 일반성분의 특성과 가공저장 중에 발생하는 이들 성분의 변화 등에 대한 전반적인 지식을 체계화 하고 식품성분의 변화를 최소화하거나 유용한 변화를 극대화하는 원리와 방법 등에 대하여 소개한다

This course introduces chemical processes and interactions of all biological and non-biological components of foods during a vari- ous food processes. The basic concept encompasses how products change under certain food processing techniques and ways either to enhance or to prevent them.

 

식품미생물특론 Advanced Food Microbiology

식품미생물학특론은 식품과 관련된 미생물을 이해하기 위하여 미생물의 종류 생육조건 생리 및 대사 등을 이해하고 특정 미생물의 분리 보존 형태학적 관찰 염색법 크기 및 균수측정 등에 관한 기초를 정립한다

This course provides a basic knowledge of the general microbiology with nomenclature and classification, physiology and metabo- lism with a various experimental techniques.

 

식품향미화학특론 Advanced Flavor Chemistry

식품향미화학특론은 식품 중 휘발성 향미성분의 특성 이들의 형성경로 및 분석방법을 학습한다

This course Includes properties, formation mechanism, and analysis of flavors in food

 

식품유통및마케팅학 Advanced Food Marketing

식품유통 및 마케팅학특론에서는 소비자 욕구를 정확하게 파악하고 이를 효과적으로 제품의 개발판매유통 등에 반영하는 기본적 인 마케팅학을기반으로 실제 식품산업 분야에서 소비자와 생산자의 접점에서 활용되고 있는 고객제품분석 브랜드화주고객 선 정 소비자 조사 등의 다양한 주제들을 소개한다

Marketing is the process to determine what products or services may be of interest to customers, and the strategy to apply in de- velopment, sales, and communications. The goal of marketing is building strong customer relationships and create value for their customers and for themselves. This course covers general marketing approaches applied in business including food industries. In food marketing, topics such as test marketing, segmentation, positioning, branding, targeting, consumer research, and market entry strategy will be introduced.

 

식품기기분석학특론 Advanced Analytical Chemistry in Food

식품은 다양한 성분이 유기적으로 복잡하게 결합된 혼합물이기 때문에 이들 성분을 신속정확하게 분석하기 위하여 다양한 기기분 석이 도입되고 있다 특히 일반성분이 아닌 품질과 관계되는 맛이나 향기의 성분 규격기준의 판단을 위한 성분 그리고 식품 위생이 나 안전성에 관계되는 성분 식품의 생리활성 기능 등의 분석을 위한 기기분석의 원리와 관련 기술을 체계화한다

This course provides the instrumental analytical techniques by using spectroscopy, mass spectrometry, electrochemical and thermal analyses, microscopy, and lab-on-a-chip, etc. after the separation is accomplished using chromatography or electrophoresis methods.

 

기능성식품학특론 Advanced Functional Food

건강기능성 식품의 정의 및 법규를 비롯한 그들이 가지는 생리 활성 효능 효능 평가 및 생화학적 기작을 다룬다

This course Includes the definitions and regulations of functional food, providing current scientific information supporting their biochemical and physiological efficacy.

 

식품안전관리학특론 Advanced Management of Food Safety

식품안전관리를 위한 식품안전정보의 수집분석활용과 식품위해요소 인지에 따른 식품유통 차단 등다양한 식품안전관리체계에 대한 소개와 분석을 통하여 국가 식품안전관리체계에 대한 개념정립과 운영체계를 이해한다

This course introduces the national management system for food-safety including food safety-related information and recall(alert) of food. The safety issues are related to domestic and imported food and food additives.

 

식품포장학특론 Advanced Food Packaging

식품의 구조를 이해하고 장기 저장 중에 발생하는 여러 가지 화학적 생물학적 변화를 학습하며 포장을 통하여 문제해결에 접근하는 방법을 습득 식품의 보관수명이 포장방법 및 조건과는 어떤 상관관계가 있는지를 탐구함으로써 식품과 포장과의 관계를 이해한다 뿐만 아니라 생물 및 식품재료의 특성 및 응용 방법에 관한 기본 지식을 소개하고 생물 및 식품재료의 가공기술에 대하여 학습한다 This course Includes food structures and changes in chemical and biological aspects for packaged foods during long-term preserva- tion. Also fundamental knowledges for characteristics and application methods of raw materials, and related processing technologies are included.

 

식품생화학특론 Advanced Food Biochemistry

생화학은생물체의물질조성 생명현상에 따른 각종 대사물질의 변화그리고이러한변화에따른 에너지생성 등을 다양한방법으 로 연구하는 학문으로서 식품과학분야에 적용하여 영양성분의 활용성 식품가공방법 식품의 품질평가 식품가공 및 성분의 새로운 기술에 미치는 영향 등 인체의 건강과 관련된 전문적인 지식을 습득하고 기본적인 개념을 정립한다

This course provides basic background to understand a molecular logic of the living state, the structure and function of the biomac- ro molecules such as proteins, carbohydrates, and lipids. The metabolic pathway of their subunits such as amino acids, sugars, fatty acids, and enzymes are subjected to explain biological role in various metabolisms.

 

식품대사체및유전체학Advanced Food Metabolomics and Genomics

식품대사체 및 유전체학의 식품에의 이용을 위한 분자생물학적 이해와 이를 응용하기 위한 방법을 연구한다

This course includes molecular basis for food quality to encourage application of genomics- and metabolomics-inspired approaches to foods.

 

식품가공학특론 Advanced Food Processing

식품가공학특론은 농수산물의 식품가공에 대한 생화학 미생물학 및 공학적인 이론과 응용지식을 습득할 수 있도록 공부한다

This course includes biochemical, microbiological and technological theories and application for food processing of agricultural and marine products.

 

식품저장학특론 Advanced Food Presercation

식품저장학특론은 제품의 품질과 영양적 측면에서 식품저장의 일반적 방법들을 고찰하고 일반적인 포장법과 유통 과정과의 관계 에 대하여 공부한다

This course includes common methods for food preservation, impact on quality and nutritional value of the product, and relation- ships with common packaging methods and distribution practices.

 

식품공학특론ⅠAdvanced Food EngineeringⅠ

식품공학특론Ⅰ은 식품의 제조·가공을 공정화하여 생산력을 향상시키기 위한 응용 과학기술을 연구하는 학문으로 최신 식품의 제조 가공 과정의 단위공정별 가공방법 장치의 개발 및 적용원리 적정한 공정의 선택 등에 관한 전반적인 지식을 습득한다

This course introduces the application of food processing through an integrated sequences of unit operations such as mixing, pumping, heating, freezing, and drying.

 

식품공학특론ⅡAdvanced Food EngineeringⅡ

식품공학특론II은 식품의 제조가공을 공정화하여 생산력을 향상시키기 위한 응용 과학기술을 연구하는 학문으로 최신 식품의 제조 가공 과정의 단위공정별 가공방법 장치의 개발 및 적용원리 적정한 공정의 선택 등에 관한 전반적인 지식을 습득한다

This course introduces the recent topics of food engineering through an integrated sequences of unit operations such as mixing, pumping, heating, freezing, and drying.

 

발효공학특론Ⅰ Advanced fermentation TechnologyⅠ

발효공학특론Ⅰ은 미생물 및 생화학적 공정시스템에서 발생하는 생물학 및 공학적인 기본원리를 적용하는 분야로 기본적인 생물 공정과 최근의 기술동향에 대해 소개한다

This course provides the concept of biological and engineering principles in microbial and biological/biochemical processes. the aims of the course are to review fundamentals and provide an up-to-date current knowledge in bioprocess engineering.

 

발효공학특론Ⅱ Advanced fermentation TechnologyⅡ

발효공학특론 II은 미생물 및 생화학적 공정시스템에서 발생하는 생물학 및 공학적인 기본원리를 생물공학 및 공정개념을 접목하 여 적용범위를 확대한다

This course provides the concept of biological and engineering principles in microbial and biological/biochemical processes. the aims of the course are to review fundamentals and provide an up-to-date current knowledge in bioprocess engineering.

 

실험설계및통계학특론 Advanced Experimental Design and Statistics

식품생명공학 분야의 연구 설계와 자료 및 실험결과의 분석에 관련된 통계학적인 방법론과 컴퓨터의 이용방법을 공부한다

This course includes fundamental probability theory, the t-test, the chi-square test, analysis of variance, correlation, regression, and optional topics.

 

식품안전사례연구특론Advanced Case Study on Food Safety

식품안전관리를 위한 식품안전정보의 수집분석활용과 식품위해요소 인지에 따른 식품유통 차단 등다양한 식품안전관리체계에 대한 소개와 분석을 통하여 국가 식품안전관리체계에 대한 개념정립과 운영체계를 이해한다

This course introduces the national management system for food-safety including food-safety information and recall(alert) of food. The safety issues ate related to domestic and imported food and food additives.

 

감각과학및감성공학특론Advanced Sensory Science and Perception

다양한 감각과학 연구법을 이해하고인간의 감각체계가식품을 감지하는 기전과 이러한 감각을 인식하는 두뇌의 구조와 활동과정 을 이해한다 또한 정신물리학에 기초한 식품의 관능적 특성들에 대한 인간 감지능력 연구방법들을 배운다

This course includes various recent methods of sensory science and studying the human senses and how the brain processes the sensory information.

 

식품미생물학 Food Microbiology

식품과관련된미생물을이해하기위하여미생물의종류생육조건 생리 및 대사 등을 이해하고 특정 미생물의분리보존형태학 적 관찰 염색법 크기 및 균수측정 등에 관한 기초를 정립한다

This course provides a basic knowledge of the general microbiology with nomenclature and classification, physiology and metabo- lism with a various experimental techniques.

 

식품탄수화물특론 Advanced Food Carbohydrates

식품탄수화물론은 식품의 주성분이 탄수화물의 물리화학적인 이해를 통하여 탄수화물 가공분야에 대한 전반적인 내용을 학습한다 This course includes physical and chemical structures and properties of various carbohydrates related to their processing.

 

식품효소학특론Advanced Food Enzymology

다양한 식품효소의 활성분석 영향인자 반응기작 및 반응속도론 포함하여 효소공학의 기초지식과 응용기술을 대학원 수준에서 학습한다

The objective of this course is to provide graduate students with the fundamental knowledge of enzyme technology and protein engineering. The topics cover assays, reaction variables, mechanisms, kinetics, and industrial applications of enzymatic catalysis.

 

논문세미나 Research Seminar 1

논문의 형식과 내용에 관한 기초적인 지식을 습득하고 석사졸업논문과 관련된 특정주제를 선정하여 논문작성계획을 수립하는 과정 으로서 논문의 형식과 내용에 관한 지도를 받는다

Prepared thesis of master students is centered as a seminar, and purpose, method and result of research is considered and analysed.

 

논문세미나 Research Seminar 2

논문의 형식과 내용에 관한 기초적인 지식을 습득하고 박사졸업논문과 관련된 특정주제를 선정하여 논문작성계획을 수립하는 과정 으로서 논문의 형식과 내용에 관한 지도를 받는다

Prepared thesis of Ph.D students is centered as a seminar, and purpose, method and result of research is considered and analysed.