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식품산업융복합학과

식품산업융복합학과
식품산업융복합학과(食品产业融复合系)  Department of Food Industry Convergence

학위과정 : 석사과정, 박사과정
전  공  명 : 기능성식품학(Functional Foods)

Ⅰ. 학과교육목표

  1. 건강기능식품의 기능에 대한 과학적 근거 확보를 위한 기술을 교육한다.
  2. 건강기능식품 원료 개별인정에 관한 자료를 작성할 수 있는 인재를 양성한다.
  3. 건강기능식품 기능성평가 맞춤형 융복합적인 교육을 통해 전문인력을 양성한다.

Ⅱ. 학과대학원위원
이영은, 강대길, 김옥진, 김윤철, 김현진, 배현옥, 유용욱, 이영미

Ⅲ. 전임교원

직 급 성 명 학 위 명 전 공 분 야
교수 이영은 이학박사 식품과학
부교수 강대길 이학박사 생리학및한방약리학
부교수 김옥진 수의학박사 수의학및병리학
교수 김윤철 약학박사 생약학및약용식물학
조교수 김현진 치의학박사 구강해부학
부교수 배현옥 이학박사 의약학및면역학
교수 유용욱 치의학박사 생화학및치과영양학
교수 이영미 약학/의학박사 제제학및병태생리학


. 편성교과목
1. 선수과목
■ 석사 선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
50500101 일반화학 1 General Chemistry 1 2
50500102 일반화학 2 General Chemistry 2 2
50500105 일반생물학 1 General Biology 1 2
50500106 일반생물학 2 General Biology 2 2
50500109 생화학 Biochemistry 3
50500110 생리학 Physiology 3
50500111 분석화학 Analytical Chemistry 3
50500112 영양학 Nutrition 3
50500113 식품학 Food Science 3

■ 박사 선수과목

학수번호 과목명 영문명 학점
50501001 건강기능식품 특론 Special Topics in Health functional foods 3
50501002 기기분석 및 실습 Instrumental Analysis and Lab 3
50501003 병태생리학 및 실습 Pathophysiology & Lab 3
50501007 원료표준화 및 기준규격 설정 Materials standardization & Standards and Specifications 3
50501010 기능성평가 및 안전성 Functional assessment and safety 3
50501020 건강기능식품 제형 Dosage Form of Functional Food 3


2. 학과 공통과목

3. 전공과목

학수번호 과목명 영문명 학점
50501001 건강기능식품 특론 Special Topics in Health functional foods 3
50501002 기기분석 및 실습 Instrumental Analysis and Lab 3
50501003 병태생리학 및 실습 Pathophysiology & Lab 3
50501004 건강기능식품관련법규 Legal Regulations related to Health functional food 2
50501005 특허와 상표권 Patent and trademark rights 1
50501006 조직배양 및 실습 Tissue culture & Lab 3
50501007 원료표준화 및 기준규격 설정 Materials standardization & Standards and pecifications 3
50501008 현장실습 Industry Field Practice 1
50501009 산학프로젝트 1 Industry Co-op Project 1 1
50501010 기능성평가 및 안전성 Functional assessment and safety 3
50501011 제품개발 허가실무 Product development working permit 1
50501014 기능성 소재 및 제품개발 Functional materials and product development 3
50501015 산업체 인턴쉽 Industry internship 2
50501016 산학프로젝트 2 Industry Co-op Project 2 1
50501018 논문 및 사업계획서 작성법 Thesis and Business Plan Report 1
50501019 영양생화학 및 실습 Nutritional Biochemistry & Lab 2
50501020 건강기능식품 제형 Dosage Form of Functional Food 3
50501021 분자생물학 Molecular biology 3
50501022 식품원료정보학 Food Raw Material Informatics 3
50501023 비임상시험 특론 Special Lecture of Non-clinical Study 3
50501024 인체적용시험 설계 Clinical Study Design 3
50501025 영양면역학 Nutritional Immunology 3
50501026 식품원료감별학 Food Raw Material Discrimination 3
50501027 효소학 Enzymology 3
50501028 건강기능식품 대사학 Metabolism of Functional Food 3
50501029 시스템 생물학 Systems Biology 3
50501030 천연물 분리 및 분석 Isolation and analysis of natural products 3
50501031 호르몬과 대사 Hormone and metabolism 3
50501032 건강기능식품 품질관리학 Quality Control of Functional Food 3


4. 교과목 해설
일반화학 1 General Chemistry
화학의 근간이 되는 기본적인 개념-원자, 분자, 화학양론 등을 배우고 거시적인 현상을 기술하는데 필요한 용어들과 기본지식을 이해하는데 그 목적을 둔다
The basic concept underlying the chemical atoms, molecules, stoichiometry macroscopic phenomena such as learning skills and basic knowledge necessary to understand the terminology that aims.

일반화학 2 General Chemistry
일반화학 1에서 배운 지식을 토대로 하여 화학반응속도론, 화학평형 및 산-염기, 화학열역학 등 강의가 확장되며 유기화학, 생화학에 대한 기본적인 이론도 다루게 된다.
General Chemistry 1, based on the knowledge learned from the chemical reaction kinetics, chemical equilibrium, and acid-base chemical thermodynamics, extension lectures and organic chemistry, biochemistry is the basic theory deal.

일반생물학 1 General Biology
생물학의 전반적인 기본개념 체계와 탐구 방법을 습득하게 하는 것을 목적으로 하고 있다.
The overall system and explore basic concepts in biology methods aims to acquire.

일반생물학 2 General Biology
일반생물학2는 일반생물학1에서 배운 내용을 기초로 하여 생물학을 좀 더 폭넓게 동물의 구조와 기능, 식물의 구조와 기능, 생태계 등을 다룬다.
General Biology 1 General Biology 2, on the basis of what you learned in biology, structure and function of animals more broadly, the structure and function of plants and ecosystems are discussed.

생화학 Biochemistry
생명자원과학, 식품학, 의·치·약학, 분자생물학, 미생물학, 면역학, 유전공학 등에서 필수적인 기본지식을 이해하는데 그 목적을 둔다.
Natural Resource & Life Science, sitology, Biomedical science, Pharmacy, molecular biology, microbiology, immunology, genetic engineering, etc. is essential to understand the basic knowledge of the aims.

생리학 Physiology
생명의 기원, 발육, 진행 등의 생명현상에 관여하는 물리적, 화학적 인자를 설명하는 학문이다.
The origin of life, growth and progress that are involved in biological processes such as physical and chemical factors is a discipline that describes

분석화학 Analytical Chemistry
화학, 화학공학, 생명자원과학, 영양학, 약학, 의학 등에서 필수적으로 이수되는 기초학문이다.
Chemistry, Chemical Engineering, Biological Resource Science, nutrition, pharmacy, medicine, etc. are completed to the basic sciences is essential.

영양학 Nutrition
인체생리의 개요와 영양에 관계되는 인체의 작용, 식품의 소화흡수, 5대 영양소의 주요한 생리작용, 기초대사, 활동대사, 보건과 영양과의 관계 등에서 필수적인 기본지식을 이해하는데 그 목적을 둔다
Overview of human physiology and nutrition related to the functioning of the human body, the digestion and absorption of food, five major physiological functions of nutrients, basic metabolism, metabolic activity, from the relationship between health and nutrition is essential to understand the basic knowledge of the aims.

식품학 Food Science
식품의 구성성분 중 탄수화물, 단백질, 지질, 비타민, 무기질에 관한 화학구조, 화학 반응, 물리·화학적 성질 및 기능적 성질 등에 대해 배우고, 이들이 식품의 품질에 미치는 영향에 대해 공부하여 식품의 조리와 가공에 활용한다.
Food and of the the configuration of the ingredients Carbohydrates, proteins and lipids, Vitamins, minerals regarding Chemical nine trillion, a chemical reaction, the physical · Chemical Properties and the functional properties, etc. to learn about, and these Food and on the quality of the about the impact by studying the Food and of the cooking and in processing is utilized.

건강기능식품 특론 Special Topics in Health functional foods
건강증진에 도움을 주는 생리활성물질을 함유하고 있는 건강기능식품 및 기능성소재에 대해 습득한다.
This course will provide the special topics about health functional foods containing the physiologically bioactive ingredients to promote the health.

기기분석 및 실습 Instrumental Analysis and Lab
GC, HPLC, UV, IR, MS, NMR, 등 분석기기의 작동 이론 및 원리, 장치에 대하여 배우고 데이터 해석방법을 습득한다.
Theories and principles regarding to analytical instruments, including GC, HPLC, UV, IR, MS, NMR and others, will be studied, together with acquisition of methods capable of analyzing data obtained from these instruments.

병태생리학 및 실습 Pathophysiology & Lab
기관, 조직, 세포에서 구조적인 변화, 생화학적 변화 그리고 기능적 변화를 통해 질병을 연구하는 학문으로 각 기관의 변화, 즉 병인, 기전, 증상, 진단 및 치료 등에 대해 습득한다.
This subject study on how physiological processes are altered in disease based on structural, biochemical, and functional changes in the cells, tissues, and organs

건강기능식품관련법규 Legal Regulations related to Health functional food
국내,외 건강기능식품 관련 법규에 대해 습득한다.
This course will cover the laws and legal regulations related to the health functional foods.

특허와 상표권 Patent and trademark rights
건강기능식품 분야에서 개발된 기술이나 제품에 대하여 특허출원 등으로 지적재산권을 확보하고, 보호받고, 권리를 행사하는 등의 강의를 통하여 지적재산권의 중요성과 관리기법을 습득한다.
This course will provide the importance and management skills of the intellectual property right for students. This course will focus on the intellectual property right in the research and development field of health functional food.

조직배양 및 실습 Tissue culture & Lab
조직을 구성하고 있는 구조물의 독특한 형태와 기능을 이해하고, 조직의 세포배양 방법과 실험에 응용하는 방법을 연구한다.
Understand the shape and function of structures that compose tissues and study the cell culture of tissue and its application in experiments.

원료표준화 및 기준규격 설정 Materials standardization & Standards and Specifications
건강기능소재의 지표성분을 선정하고 원료를 표준화하는 기술 및 건강기능식품의 품질 규격기준을 습득한다.
This course will cover recent trends of quality control in the research and development field of health functional food. This course will focus on the standard material selection, standardization, and quality control methodologies in the research and development field of health functional food.

현장실습 Industry Field Practice
여름방학 및 겨울방학에 80시간이상 대학에서 배운 지식과 기술을 기업체에서 현장 실습하며, 현장에 필요한 기술을 습득한다
This course will provide the industry field practice more than 80 hours during the summer and winter vacation periods.

산학프로젝트 1 Industry Co-op Project 1
식품기업에서 요구하는 신기술 개발 프로젝트를 대학에서 실험을 설계하여 수행한다.
This subject designed and performed an experiment at the university for developing the new technologies that food companies need.

기능성평가 및 안전성 Functionality assessment and safety
건강기능식품의 생리활성평가를 위해 시험관실험, 동물실험, 안전성시험 및 인체적용시험에 관한 기술을 습득한다.
This course provides knowledge on the efficacy and safety of functional food resources. The students can take an opportunity to get acquainted with the basic concepts and skills of the efficacy and safety evaluation. It also suggests a more efficient practice methodology to acquire their skills to develop the functional food.

제품개발 허가실무 Business Permission Practice for the Development of Health Functional Foods
건강기능성식품의 개발을 위한 허가절차를 습득한다.
This course will provide the practical knowledge and practice to obtain the business permission for the development of health functional foods.

기능성 소재 및 제품개발 Functional materials and product development
건강기능식품의 소재로 사용할 수 있는 천연자원의 종류를 습득하고, 다양한 제형개발을 위한 제제화 기술을 습득한다.
The purpose of this subject is to study the principles and technologies applied in the preparation of functional food dosage form.

산업체 인턴쉽 Industry internship
취업할 기업의 현장업무를 습득하기 위해 2차년도 방학중에 200시간 이상의 인턴쉽을 수행한다.
The purpose of this course is to have training in field of food industry more than two hundred hours for job matching.

산학프로젝트 2 Industry Co-op Project 2
식품기업에서 요구하는 신기술 개발 프로젝트를 대학에서 실험을 설계하여 수행한다.
This subject designed and performed an experiment at the university for developing the new technologies that food companies need.

논문 및 사업계획서 작성법 Thesis and Business Plan Report
건강기능성식품 개발을 위한 사업계획서 및 보고서,논문작성법을 습득한다.
Health for the development of functional foods, how to write a business plan and acquire the report.

영양생화학 및 실습 Nutritional Biochemistry & Lab
탄수화물, 단백질, 지방 및 무기질 등 생체내 필수 영양소에 대한 생화학적 대사과정 및 조절과정을 이해하고, 식품내 기능성 화합물의 생체내 생화학적 작용을 학습한다.
This course is designed to introduce the nutritional and biochemical knowledge that are needed to students in major of functional foods. Studying this course enables students to understand the essential nutrients such as carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals, also study metabolic and regulatory process of the nutrients and biochemical activity of functional chemical components in foods.

건강기능식품 제형 Dosage Form of Functional Food
건강기능식품의 제형을 이해하고 제형개발을 위한 제제화 기술을 습득한다.
This course will cover the principles and technologies applied to product form and dosage for the preparation of health functional foods .

분자생물학 Molecular biology
분자 수준에서의 생명 현상을 이해하고 그것이 생명 현상과 어떻게 연결되는가를 규명하는 학문으로 연구실에서 생명현상을 분자적 수준에서 실험하는 지식을 습득한다.
This subject understand the interactions between the various systems of a cell, including the interactions between the different types of DNA, RNA and protein biosynthesis as well as learning how these interactions are regulated.

식품원료정보학 Food Raw Material Informatics
건강기능식품 개발에 있어서 원료로 자주 이용되는 식물에 관한 기원, 성상, 성분, 효능 및 최신 연구개발 동향 등 원료의 제반 특성에 대한 지식을 습득한다.
Plant has been used for the important raw material in the development field of health functional food. This course will provide the recent trends and information on the properties of each plants which are used as raw material for the development of health functional food.

비임상시험 특론 Special Lecture of Non-clinical Study
본 과목은 건강기능식품 소재 개발을 위한 효능 평가와 안전성 평가를 위한 동물실험의 기법과 시험법에 대한 심도 있는 지식과 실무 능력을 제공하고자 개설되었다.
This course provides advanced knowledges on the efficacy and safety to develop the functional food. The students can take an opportunity to get acquainted with the advanced concepts and skills of the efficacy and safety evaluation.

인체적용시험 설계 Clinical Study Design
본 과목은 건강기능식품의 임상시험을 위한 인체적용 시험을 위한 실험계획과 절차에 대한 실무능력을 제공하고자 개설되었다.
This course provides basic knowledges on the clinical study to develop the functional food. The students can take an opportunity to get acquainted with the basic concepts and skills of the clinical study design.

영양면역학 Nutritional Immunology
질병에 저항을 할 때 영양상태는 매우 중요한 역할을 한다. 영양소가 결핍되면 면역체계에 나쁜 영향을 미치게 된다. 우리가 충분한 영양을 섭취하여 면역체계에 충분한 영양을 공급하였을 때 외부의 질병 유발인자의 침투에 저항할 능력을 갖게 되며, 질병에 걸리지 않고 건강을 유지할 수 있게 되는 것입니다. 따라서 ‘영양면역학’은 ‘영양’과 ‘면역체계’와의 상관관계를 연구하여 우리의 면역체계에 이로운 영양이 무엇인지를 설명한다. 영양면역학에서 제시하는 영양섭취란 자연상태의 식품을 의미하는 것이며, 반드시 식물식품이어야 하며, 건강하고 완전한 식물 식품을 다양하게 섭취해야 한다. 모든 식물에는 다양한 식물영양소(파이토케미칼)가 있기 때문이다. 식물영양소란 식물의 성장과 생존에 필수적인 영양을 공급하며, 인체에도 유사한 효과를 나타낸다.
When resistance to disease and nutritional status plays a very important role.Nutrient deficiency may affect the immune system adversely. We take in enough nutrition to nourish the immune system enough to cause disease when external factors have the ability to resist penetration, and does not take the disease is to be able to stay healthy.Thus, ‘Nutrition Immunology’ a ‘nutrition’ and ‘immune system’ to study the relationship between nutrition beneficial to our immune system what explains.What nutrition nutritional immunology presented in its natural state, which means the food will always be plant food, and a variety of health and complete plant food should be consumed.Various plant nutrients all plants (Faito Chemical) because there is.What plant nutrients essential to the growth and survival of plants nourishes and show a similar effect in humans.

식품원료감별학 Food Raw Material Discrimination
건강기능식품의 원료로 주로 사용되는 식물원료에 대한 감별능력을 갖추기 위하여 각각의 식물원료의 외부형태학적 특징에 관한 지식을 습득한다.
Plant has been used for the important raw material in the development field of health functional food. This course will provide the knowledge and know-how to get the differential ability of each plant raw material.

효소학 Enzymology
생명체내의 화학 반응을 촉매하는 효소의 구조, 분류, 기능, 조절 등을 습득함으로써 생명현상에 대한 이해와 실험관 및 생체내 연구의 기본 원리를 이해한다.
Enzymes play central roles in all metabolic and cellular signaling pathways. This subject understood their kinetics, structure, and function, as well as their relation to each other.

건강기능식품 대사학 Metabolism of Functional Food
건강기능식품이 생체 내에서 대사되는 과정과 그의 대사체에 대하여 습득한다
This course will provide the metabolic process and its metabolites of functional foods.

시스템 생물학 Systems Biology
시스템생물학은 인간유전체프로젝트의 완성을 시작으로 생물학의 다양한 분야에서 다양한 방법을 통해 얻은 생물학적 데이터를 서로 중첩시켜 연구해 총괄적 네트워크를 도출하고 생명현상의 모델링을 시도하는 생물학의 한 분야이다. 생물체계를 구성하는 각 요소의 행동을 해석할 뿐만 아니라 전 구성요소의 동적인 상호관계나 체계 전체를 대상으로 해야 비로소 이해할 수 있는 고차적 특성을 통합적으로 취급하는 새로운 학문으로 개인 맞춤형 기능성식품을 개발하기 위해 필수적이다. DNA, RNA, 단백질를 표적으로 기능 및 상호작용을 연구하는 유전체학, 전사체학, 단백질체학 및 대사물질의 농도 변화 등을 측정해 변화가 나타나지 않는 돌연변이, 곧 숨어 있는 돌연변이를 찾아내 새로운 유전자의 기능을 규명하는 학문 대사체학 등에 대해 통합적으로 공부한다.
Systems biology is an emerging approach applied to biomedical and biological scientific research. Systems biology is a biology-based inter-disciplinary field of study that focuses on complex interactions within biological systems, using a more holistic perspective approach to biological and biomedical research. One of the outreaching aims of systems biology is to model and discover emergent properties, properties of cells, tissues and organisms functioning as a system whose theoretical description is only possible using techniques which fall under the remit of systems biology. These typically involve metabolic networks or cell signaling networks.

천연물 분리 및 분석 Isolation and analysis of natural products
생리활성을 가지 천연물에서 유효성분 및 지표 성분의 분리 및 정성 정량 분석하는 방법을 습득한다.
This subject studied the methods in isolation and analysis of biological active and quality index constituents from natural resources.

호르몬과 대사 Hormone and metabolism
생체의 기능 조절에 있어서 중요한 호르몬의 구조, 합성, 분비조절, 그리고 대사에 미치는 영향을 습득한다.
A hormone is a chemical released by a cell, a gland, or an organ in one part of the body that affects on metabolism of cells in other parts of the organism. This subject studied on chemical structure, synthesis, and regulation of hormones related with the alteration of biological function of body.

건강기능식품 품질관리학 Quality Control of Functional Food
건강기능식품의 품질관리에 필요한 지식과 기술을 습득한다.
This course will provide the practical knowledge and technics for quality control of functional foods.